ІНДИВІДУАЛЬНА ОСВІТНЯ ТРАЄКТОРІЯ ЗДОБУВАЧА ВИЩОЇ ОСВІТИ У ФОРМУВАННІ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ - ОРУЖА, Л. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
У статті проаналізовано роль індивідуальної освітньої траєкторії (ІОТ) у процесі фахової підготовки майбутніх спеціалістів. Досліджено механізми впливу персоналізації навчання на рівень сформованості професійних компетентностей. Визначено, що суб’єктна позиція здобувача освіти є ключовою умовою гармонійного поєднання теоретичних знань та практичних навичок. Встановлено суб’єктний вплив стейкголдерів, зокрема викладачів та роботодавців на формування індивідуальної освітньої траєкторії здобувача вищої освіти. Таким чином, актуальність обраної теми дослідження визначається необхідністю розв'язання суперечності між стандартизованим змістом вищої освіти та індивідуальними запитами особистості, яка прагне до професійної успішності. Мета дослідження полягає у теоретичному обґрунтуванні та аналізі впливу індивідуальної освітньої траєкторії на процес формування професійної компетентності здобувачів вищої освіти, а також у визначенні суб’єктного впливу, що забезпечує ефективність цього процесу в сучасних освітніх реаліях. Наукова новизна. У статті вперше визначено категорії суб’єктного впливу на побудову індивідуального освітнього шляху здобувача вищої освіти; удосконалено структурну модель формування професійної компетентності; дістала подальшого розвитку методологія діагностики суб'єктності студента. Висновки. Водночас, формування індивідуальної освітньої траєкторії є продуктом багатовекторної суб’єктної взаємодії, де студент є головним рушієм своєї траєкторії, викладачі та роботодавці виступають активними суб’єктами, що визначають орієнтири, межі та ресурси для цього руху. Викладач трансформує свій внесок у форму тьюторського супроводу, забезпечує методологічну стійкість траєкторії. Роботодавці, як зовнішні суб’єкти, детермінують прагматичний зміст навчання, насичуючи ІОТ прикладними кейсами та професійними стандартами. Така синергія суб’єктних впливів перетворює траєкторію здобуття освіти з абстрактного навчального плану на життєздатну модель професійного зростання, де академічна якість поєднується з ринковою затребуваністю