ПІДВІЩЕННЯ РІВНЯ ІНШОМОВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ СТУДЕНТІВ НЕМОВНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ ЗАВДЯКИ ІНТЕГРАЦІЇ АУДІО- ТА ВІДЕОКОНТЕНТУ У НАВЧАННІ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - БУКОВСЬКА, І. Ю.; УМЯРОВ, К. Т. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
Інтеграція аудіо- та відеоконтенту в освітній процес є одним із найефективніших напрямів модернізації навчання англійської мови. Аудіовізуальні матеріали забезпечують автентичність мовного середовища, сприяють розвитку всіх видів мовленнєвої діяльності та підвищують мотиваційну складову навчання. Завдяки мультимедійним технологіям студенти отримують можливість взаємодіяти з живою мовою, чути різні акценти, інтонаційні моделі, спостерігати невербальні засоби комунікації та занурюватися у реальні комунікативні ситуації. Використання аудіо – та відеоконтенту позитивно впливає на формування аудитивної компетентності, оскільки забезпечує регулярну практику сприйняття автентичного мовлення. Фільми, подкасти, інтерв’ю, репортажі та навчальні відеолекції створюють умови для опрацювання різних типів дискурсу – від повсякденного до професійно спрямованого. Це сприяє розширенню словникового запасу, закріпленню граматичних структур і формуванню навичок розуміння контексту. Доведено, що інтеграція аудіоматеріалів у навчання англійської мови є одним із найефективніших способів розвитку слухового сприйняття, вимови, інтонації та загальної комунікативної компетентності. Розглянуто типи аудіоматеріалів, до яких належать: подкасти; діалоги; аудіокниги; фільми/серіали без відео, що тренують розуміння ускладнених мовленнєвих ситуацій. Описано використання системи LMS Moodle, що дає змогу проектувати інтерактивний контент, який включає відео, презентації, ігри, тести, форми, завдання тощо. Сучасні цифрові технології сприяють посиленню мотивації і підвищують ефективність їхньої навчальної діяльності. Відокремлено можливості системи управління навчанням спільно з інтерактивними ресурсами, що дозволяє інтенсифікувати самостійну роботу студентів, забезпечити ефективний моніторинг навчання і тим самим досягти високого рівня підготовки. Відеоматеріали є одним із найефективніших інструментів формування іншомовної компетентності, оскільки забезпечують: автентичність мовлення; мультимодальність навчання; підвищення мотивації, а також контекстне засвоєння лексики й граматики. Схарактеризовано типи відеоконтенту для навчання: автентичні відео; навчальні відео; соціальні мережі та студентські відео проекти. На основі відеоматеріалу подано вправи та завдання. Окреслено та наведено в таблиці порівняння переваг аудіо та відеоматеріалів у навчанні англійської мови.