МОДЕЛЬ ТА МОДЕЛЮВАННЯ У ФОРМУВАННІ ПРОФЕСІЙНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ УЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ В УМОВАХ СУЧАСНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА - БОЛЯК, Т. М. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
У статті розкрито теоретико-методологічні засади застосування моделі та процесу моделювання у формуванні професійних компетентностей учителя початкової школи в умовах сучасного освітнього середовища. Проаналізовано сутність понять «модель», «моделювання» та уточнено їх зміст у контексті концепції Нової української школи. Визначено, що в історії педагогіки на різних етапах суспільного розвитку існували різні моделі освіти, серед найпоширеніших: модель освіти як державно-відомча організації; розвивальна і традиційна модель освіти; раціоналістична модель освіти; феноменологічна та не інституційна модель освіти. Представлено структурно-функціональну модель формування професійних компетентностей учителя початкової школи в умовах сьогодення, яка охоплює цілезмістовий блок, організаційно-технологічний блок, діагностично- результативний блок. У дослідженні застосовано комплекс теоретичних і емпіричних методів, зокрема аналіз і синтез наукових джерел, моделювання, узагальнення педагогічного досвіду, що дало змогу обґрунтувати логіку побудови моделі та визначити педагогічні умови її ефективної реалізації. Наукова новизна полягає в уточненні змісту процесу моделювання як цілісного інструменту формування професійних компетентностей учителя початкової школи в умовах сучасного освітнього середовища. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості використання запропонованої моделі в системі підготовки майбутніх учителів початкової школи, підвищення кваліфікації педагогічних працівників та розробленні інноваційних освітніх програм відповідно до ідей Нової української школи. Результати дослідження можуть бути використані у підготовці майбутніх учителів початкової школи, підвищенні кваліфікації педагогічних працівників та розробленні інноваційних освітніх програм, до вимог сьогодення.