СОЦІАЛЬНИЙ ІНТЕЛЕКТ ЯК РЕЗУЛЬТАТ КОМУНІКАТИВНО- ОРІЄНТОВАНОГО НАВЧАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ В ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ - ОДАРЧУК, Н. А.; МІСЮК, О. А. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
У статті досліджується вплив комунікативно-орієнтованого підходу до навчання англійської мови на розвиток соціального інтелекту молодших школярів. Проаналізовано теоретичні засади формування соціального інтелекту в контексті іншомовної освіти, визначено специфіку комунікативно-орієнтованого навчання в початковій школі та встановлено кореляцію між рівнем володіння англійською мовою та показниками соціального інтелекту учнів. Соціальний інтелект розглядається як інтегративна характеристика особистості, що включає когнітивний, емоційний та поведінковий компоненти і визначає ефективність міжособистісної взаємодії. Комунікативно-орієнтований підхід характеризується створенням автентичних ситуацій спілкування, використанням інтерактивних методик, рольових ігор, проєктної діяльності, що активізує всі компоненти соціального інтелекту. Емпіричне дослідження проведено протягом 2024–2025 навчального року за участю 120 учнів 3–4 класів КЗЗСО «Луцького ліцею № 9 Луцької міської ради». Результати експерименту підтверджують статистично значущий вплив спеціально організованого комунікативно-орієнтованого навчання на розвиток соціального інтелекту: інтегральний показник в експериментальній групі зріс на 34% проти 7% у контрольній групі. Найбільший ефект зафіксовано у розвитку емоційного компонента та поведінкових навичок міжособистісної взаємодії. Механізмами впливу визначено створення численних ситуацій автентичної комунікації, безпечне експериментування з соціальними ролями, збагачення емоційного лексикону, розширення соціально-культурних рамок сприйняття, природний розвиток навичок кооперації. Практична значущість дослідження полягає в розробці програми комунікативно-орієнтованого навчання англійської мови з акцентом на розвиток соціального інтелекту для початкової школи.