НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ НАВЧАННЯ ПЛАВАННЮ ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ - МИТЧИК, О. П. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
У статті розглянуто специфіку методики навчання плаванню дітей молодшого шкільного віку з урахуванням вікових особливостей їхнього психофізичного розвитку. Здійснено аналіз сучасних підходів до навчання плаванню, охарактеризовано ефективні засоби та прийоми, що сприяють формуванню базових навичок плавання, подоланню страху перед водою та розвитку загальної фізичної підготовленості. Виокремлено роль вчителя фізичної культури як організатора, наставника й мотиваційного лідера у навчальному процесі. Підкреслено важливість емоційного контакту з дітьми, врахування індивідуальних здібностей, а також ігрових методів як провідних на початковому етапі навчання. Окремо акцентовано на необхідності адаптації методик до умов інклюзивної освіти, з урахуванням особливих освітніх потреб окремих учнів. Зазначено ефективність використання новітніх педагогічних технологій – візуалізації, відеоаналізу рухів, сенсорної інтеграції. Розкрито значення співпраці між учителем, батьками та учнями для досягнення максимальної результативності у формуванні навичок плавання. Особливу увагу приділено створенню психологічно комфортного середовища, що є важливим чинником успішного засвоєння знань і навичок. Представлено узагальнені практичні рекомендації щодо структури занять та методичних підходів у викладанні. Матеріал стане у пригоді викладачам, тренерам, студентам спеціальностей фізичного виховання та батькам, які зацікавлені у розвитку здорового способу життя дітей. Перспективним напрямом майбутніх досліджень є розробка адаптивних програм навчання плаванню для дітей з різними рівнями фізичної підготовленості та психоемоційного стану. Актуальним залишається питання удосконалення методики занять для дітей з особливими освітніми потребами, зокрема з аутизмом, синдромом дефіциту уваги та гіперактивності, порушеннями опорно-рухового апарату. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на вивчення ефективності цифрових інструментів у навчанні плаванню – мобільних застосунків, відеоаналізу техніки, віртуальної та доповненої реальності.