ЗНАННЯ ІНОЗЕМНИХ МОВ – КЛЮЧОВИЙ ЧИННИК ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗАЦІЇ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ - БЕЗЛЮДНА, В. В.; БОНДАР, Г. О. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
У статті досліджується важливість знання іноземних мов як ключового чинника для інтернаціоналізації вищої освіти України. Проведений аналіз методичних праць сучасних українських науковців показав, що українські науковці значно поглибили розуміння того, як ЗВО в перехідних умовах можуть орієнтуватися, розробляти та впроваджувати процеси інтернаціоналізації. Їхні напрацювання слугують як дороговказом для внутрішніх реформ, так і є цінними тематичними дослідженнями для світових спільнот вищої освіти. У статті зроблено висновок, що знання іноземних мов, зокрема англійської, є ключовим чинником інтернаціоналізації вищої освіти, оскільки воно забезпечує: доступ до світових наукових знань та результатів досліджень (дозволяє студентам і науковцям отримувати доступ до наукової літератури, нових відкриттів та міжнародних досліджень, що є основою для розвитку освіти та науки в усьому світі), можливості міжнародної співпраці та обміну (володіння іноземною мовою відкриває шлях до спілкування, обміну думками та спільної роботи з колегами з інших країн, що стимулює інновації та поширює знання), мобільність студентів і викладачів (знання мов є необхідною умовою для участі в міжнародних програмах обміну, стажуваннях, конференціях та навчання за кордоном, що збагачує освітній процес та сприяє професійному розвитку), а також сприяє розвитку толерантності та розумінню інших культур (вивчення іноземних мов супроводжується знайомством з іншими культурами, що допомагає формувати толерантність, позбутися упереджень і краще зрозуміти не тільки іноземну, а й власну культуру). Володіння іноземними мовами виводить українську вищу освіту на глобальний рівень, сприяючи її інтеграції у світовий освітній простір та підвищенню її конкурентоспроможності. У статті висвітлено напрямки подальших досліджень: програми академічної мобільності (аналіз бар’єрів для іноземних студентів в українських закладах вищої освіти); міжкультурна компетентність викладачів (дослідження того, як викладачі іноземних мов готуються до навчання різноманітного студентського населення).