ІНТЕГРАЦІЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ (ШІ) В МАРКЕТИНГОВУ ОСВІТУ: ОГЛЯД СУЧАСНИХ ДЖЕРЕЛ - ГУБСЬКИЙ, О. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
Штучний інтелект (ШІ) кардинально змінює різні галузі, включаючи маркетинг та маркетингову освіту.Швидка інтеграція ШІ вимагає термінового розвитку конкретних компетенцій у сфері ШІ серед майбутніх фахівців з маркетингу. Вміння працювати з процесами на основі ШІ, яке є необхідним для підвищення продуктивності, персоналізації, швидкості та часто якості маркетингової роботи, все більше стає критичною вимогою для успішної кар›єри в галузі маркетингу. ШІ пропонує значні переваги, такі як імітація реальних маркетингових завдань, покращення навчання за рахунок зменшення рутинних операцій та виконання функції партнера по навчанню, а також трансформацію освіти завдяки впливу на вартість, персоналізацію, креативність та ефективність.Проте залишаються значні виклики, включаючи схильність ШІ до помилок, упередження та значні ризики плагіату, а також проблеми конфіденційності. Стратегічне мислення, тим не менш, залишається незамінною прерогативою людини, доповнюючи генеративний ШІ оцінювальним ШІ для забезпечення точності. В даний час існує розбіжність між академічними пропозиціями та вимогами маркетингової індустрії щодо компетенцій в контексті використання ШІ. Це вимагає термінової адаптації через швидкий розвиток ШІ та його глибокий вплив на робочі процеси в маркетингу. У цій статті представлено огляд актуальних джерел, в якому розглядається академічний та професійний дискурс щодо необхідності інтеграції ШІ в сучасні навчальні програми з маркетингу.У ній висвітлюються різні точки зору різних авторів щодо ролі ШІ в маркетинговій освіті та представлені критичні області для майбутніх педагогічних, та навчальних досліджень. Огляд підкреслює необхідність адаптації навчальних закладів до вимог ринку, щоб підготувати студентів до маркетингового середовища, яке ставить ШІ на перше місце.