ІНКЛЮЗИВНИЙ ПІДХІД У РОЗВИТКУ МУЗИЧНО-ТВОРЧИХ ЗДІБНОСТЕЙ СТУДЕНТІВ МУЗИЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ - П’ЯВКА, К. М. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
У даній статті розглянуто інклюзивний підхід у розвитку музично-творчих здібностей студентів музичних спеціальностей, окреслено теоретичні основи інклюзивної освіти та її вплив на музичне навчання. Описуються індивідуальні методики навчання студентів з особливими освітніми потребами, роль викладача у цьому процесі, а також практичні методи і прийоми для розвитку творчого потенціалу. Висвітлено перспективи впровадження інноваційних підходів та технічних засобів у музичну освіту. Демократизація, інклюзивність, академічна свобода, варіативність освітніх траєкторій, стійкість, емпатійність – цивілізаційно визначені ціннісні та методологічні детермінанти оновлення змісту та технологій мистецької та музично-педагогічної освіти в Україні набули особливої актуальності у зв’язку з інтеграцією національної системи вищої освіти у Європейський простір вищої освіти та Європейський дослідницький простір. Невід’ємною характеристикою мистецького освітнього простору (за Г. Падалкою) є досягнення демократичного характеру підготовки майбутніх фахівців, що передбачає відмову від виняткового орієнтування на «трудовий спосіб життя» та більш гармонійне збалансування дотримання вимог державного стандарту вищої мистецької освіти та забезпечення права студента на вільний вибір індивідуальної траєкторії професійного зростання під час навчання, врахування індивідуальних освітніх потреб.