АНАЛІЗ ВИКОРИСТАННЯ СЕРВІСІВ ШІ ДЛЯ ГЕНЕРУВАННЯ ТЕКСТУ У ВИЩІЙ ОСВІТІ - ГОЛУБ, Т. П.; КОВАЛЕНКО, О. О.; НАЗАРЕНКО, О. І.; ЖИГЖИТОВА, Л. М. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
Надзвичайно стрімкий розвиток штучного інтелекту (ШІ) суттєво трансформував методи та принципи створення завдань і навчального матеріалу в освітній системі загалом і у вищій освіті зокрема. Інструменти на основі штучного інтелекту, такі як ChatGPT, Writesonic, Grammarly, Voicebooking і AI Studio, широко використовуються у формуванні завдань, академічному письмі, дослідженнях, узагальненні вмісту та генеруванні рішень. Ці інструменти використовують обробку природної мови (NLP) і алгоритми машинного навчання, щоб допомогти студентам і викладачам створювати добре структуровані високоякісні тексти, одночасно підвищуючи ефективність і продуктивність навчання.У статті представлено комплексний аналіз сервісів штучного інтелекту генерації тексту та їхнього застосування в сучасній вищій освіті. П’ять відомих інструментів штучного інтелекту були оцінені на основі їхніх характеристик, переваг і недоліків їхньої допомоги у створенні навчальних завдань. Проведено порівняльний аналіз їхньої ефективності у створенні зв’язного тексту, удосконаленні стилю письма, виявленні граматичних помилок, узагальненні наукових статей і покращенні доступності завдяки можливостям перетворенням тексту в мовлення.Огляд наукових джерел відображає нинішню наукову дискусію щодо сервісів генерування тексту на основі ШІ. Важливі теми, які вивчаються в них, включають те, як штучний інтелект може покращити академічне письмо, як він може запропонувати індивідуальний досвід навчання, а також етичні питання, включаючи конфіденційність даних, загрози плагіату та надмірну залежність від контенту, створеного ШІ. Навіть незважаючи на те, що інструменти на основі штучного інтелекту мають багато переваг, залишаються питання про те, як вони можуть вплинути на критичне мислення та академічну доброчесність студентів. Хоча інструменти на основі штучного інтелекту пропонують величезні вигоди та переваги, все ще існує проблема їхнього впливу на академічну доброчесність і навички критичного мислення.Щоб забезпечити етичне та успішне впровадження, навчальні заклади повинні створити чіткі правила відповідального використання штучного інтелекту та включити знання ШІ в навчальні програми, оскільки генерування тексту за допомогою штучного інтелекту продовжує розвиватися та прогресувати. Досліджуючи довгостроковий вплив штучного інтелекту на освіту та академічну доброчесність, ця стаття доповнює науковий дискурс щодо потенціалу технологій і труднощів впровадження їх у вищу освіту.