ОРГАНІЗАЦІЯ ПОЗАКЛАСНОЇ РОБОТИ З УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ В ЗЗСО В УМОВАХ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ - ЯЧМЕНИК, М. М. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2024)
Стаття присвячена спробі дослідити види, форми організації позакласної роботи з української літератури в умовах дистанційного навчання. Потрактовано поняття позакласної роботи з української літератури на основі традиційних та сучасних літературознавчих досліджень. Подано перелік онлайн-платформ для проведення дистанційного формату позакласної роботи з української літератури в індивідуальній, груповій, масовій формах. Обґрунтовано варіативність використання ШІ в позакласній діяльності з української літератури як мотивація до вивчення української літератури та розвитку читацької грамотності на основі інтермедіальності. У межах наукової розвідки нами було проведено інтерв‘ювання вчителів української мови і літератури Сумського регіону та ключових стейкхолдерів Київської, Хмельницької, Запорізької областей для здійснення аналізу змісту, форм, видів позакласної роботи з української літератури в умовах дистанційного навчання. Окреслені приклади проведеної позакласної роботи з української літератури вчителями у ЗЗСО свідчать про активне використання онлайн-інструментів. Однак, проведення позакласної роботи під час дистанційного навчання ускладнюється через низку причин: відсутність особистого контакту між вчителем та учнями, недостатнє технічне забезпечення, що спонукає появі асинхронного формату, напрацювання нового досвіду вчителями у проведенні позакласної роботи з української літератури на основі онлайн-інструментів і т. д. Організація позакласної роботи з української літератури в умовах дистанційного навчання сприяє: виявленню й розвитку індивідуальних творчих здібностей, літературної обдарованості учнів; закріпленню знань, набутих у процесі навчання, застосування їх на практиці; розвитку творчої активності, ініціативи учнів; удосконалення вмінь пошуку і використання джерел інформації; організації інтелектуальних заходів; психологічному розвантаженню; внутрішньому емоційному наповненню, пошуку індивідуальних ресурсів для розвитку резильєнтності тощо.