ЕВОЛЮЦІЯ ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ ВЧИТЕЛІВ У КАНАДІ: НОВІ ГОРИЗОНТИ В УМОВАХ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ОСВІТІ - КОЛЄСНІКОВ, Р. О. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2024)
Ця стаття розглядає еволюцію професійного розвитку вчителів у Канаді, акцентуючи увагу на зростаючій ролі інформаційних технологій в освітньому процесі. У контексті глобального переходу до цифрового навчання, канадська система освіти стикається з необхідністю адаптувати педагогічний персонал до нових вимог, що включає зміни в навчальних програмах, методиках навчання та підходах до оцінювання знань. Особлива увага приділяється впливу інформаційних технологій на методи викладання та професійного розвитку вчителів, який транс-формує традиційні форми навчання в бік інтерактивності, гнучкості та індивідуалізації навчального процесу. В статті детально аналізуються сучасні тенденції та дослідження, пов'язані з інтеграцією цифрових ресурсів у педагогічну практику, в тому числі використання електронних підручників, онлайн-платформ для співпраці та обміну досвідом, а також програм для розвитку критичного мислення та креативності учнів. Розглядаються приклади успішної реалізації проектів з цифровізації освіти, що сприяють збільшенню мотивації та залученості учнів до навчального процесу. Крім того, стаття акцентує на важливості постійного професійного навчання та саморозвитку вчителів, які мають бути готові не тільки до використання новітніх технологій, але й до адаптації до швидко змінюючих освітніх тенденцій та потреб суспільства. Обговорюються стратегії та програми підвищення кваліфікації, які дозволяють вчителям ефективно впроваджувати інноваційні методи викладання та створювати умови для критичного осмислення та переосмислення власної практики. Стаття закликає до подальшого дослідження викликів та перспектив, які виникають у зв'язку з цифровізацією освітнього процесу, підкреслюючи необхідність розробки комплексних підходів до підготовки та підтримки педагогічного персоналу у відповідь на ці зміни. Автор вважає, що ключ до успішної інтеграції новітніх технологій у освіту лежить через цілеспрямоване та систематичне включення інформаційних технологій у стратегію професійного розвитку вчителів, що сприятиме підвищенню якості освіти та розвитку інноваційного освітнього середовища.