ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ МОДЕРНІЗАЦІЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ БАКАЛАВРІВ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ (МУЗИЧНЕ МИСТЕЦТВО) У КОНТЕКСТІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - ДУДАЙ, М. І. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2024)
У статті здійснено аналіз понять «євроінтеграція», «євроінтеграція у вищій освіті», «модернізація», «модернізація підготовки фахівців у вищій освіті», ««модернізація підготовки бакалаврів середньої освіти (музичне мистецтво)» їхні основні якісні характеристики, що дозволяють чітко їх ідентифікувати, маркувати, розрізняти й усвідомлювати підпорядкування, взаємозалежність і взаємозумовленість. Проаналізовано вітчизняні наукової джерела з проблеми підготовки бакалаврів середньої освіти (музичне мистецтво) та визначено напрями дослідження, які у них відображено, зокрема: формування професійно-значущих компетеностей учителів музики; формування спеціалізованих (профільних) музичних умінь; персоніфікація підготовки учителів музики; виховання засобами музичного мистецтва; якість музично-педагогічної освіти. Визначено, що до пріоритетних напрямів модернізації професійної підготовки бакалаврів середньої освіти (музичне мистецтва) у контексті євроінтеграції можна віднести: функціонування цілісної системи оцінювання якості освіти; модернізацію змісту освіти, оновлення освітніх програм; психологічна підтримка учасників освітнього процесу; підвищення інституційної спроможності закладів вищої освіти та можливості проведення наукових досліджень світового рівня, що сприятиме активному входженню України в ЄС.