ПОСТАТЬ ОЛЕНИ СЕМЕНОГ У ДИСКУРСІ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІНГВОПЕРСОНОЛОГІЇ - ВОВК, М. П. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2023)
У статті схарактеризовано первні «сродної» педагогічної праці у життєтворчості доктора педагогічних наук, професора, завідувача кафедри української мови і літератури Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка, керівника ресурсного центру професійного розвитку вчителя української мови і літератури, науково-дослідної лабораторії «Академічна культура дослідника» при університеті, відомої дослідниці з теорії і методики, лінгводидактики вищої професійної освіти, профільного філологічного навчання Олени Семеног. Доведено, що з ім’ям знаної дослідниці пов’язаний інноваційний поступ української педагогічної освіти, розвитку наукової школи формування і розвитку культуромовної особистості дослідника в умовах неперервної освіти, імплементації європейських цінностей в сучасному науково-освітньому просторі. Окреслено основні ідеї вченої в контексті сучасної лінгвоперсонології: формування культуромовної особистості майбутніх фахівців; утвердження академічної культури як європейської цінності; утвердження культури наукового наставництва; неперервності професійного розвитку вчителя української мови і літератури; створення цифрового середовища для освітньої і наукової діяльності; формування україномовної компетентності учня. Обґрунтовано, що основне досягнення Олени Миколаївни Семеног – це повага від людей, кристалізована щоденною працею, добрим серцем, професіоналізмом, наполегливістю і подвижницькою роботою на педагогічній, освітянській, науковій нині; це наукова школа, яка активно розвивається задля утвердження унікальності філологічної, педагогічної науки на українських теренах; це сотні вчителів-філологів, у професійному житті яких постать відомої дослідниці, талановитої наставниці, педагогині відіграла мотивуючу, спонукальну роль.