ІННОВАЦІЙНІ МЕТОДИ ФОРМУВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ВИХОВАТЕЛІВ ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ - БУБІН, А. О. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2023)
Проблема формування громадянської компетентності майбутніх вихователів є актуальною та своєчасною для теоретико-практичного її вирішення, оскільки від її сформованості залежить успішність громадянського виховання підростаючого покоління. Метою статті є аналіз використання інноваційних методів у формуванні громадянської компетентності майбутніх вихователів закладу дошкільної освіти. Для досягнення мети необхідним стало вирішення наступних завдань: 1) сутнісно-структурне уточнення поняття громадянської компетентності вихователя ЗДО; 2) аналіз використання інноваційних методів як засобу формування громадянської компетентності здобувачів освіти спеціальності 012 Дошкільна освіта у процесі вивчення обов’язкових освітніх компонентів «Вступ до спеціальності» та «Педагогіка дошкільна». Методи дослідження: аналіз, синтез, узагальнення. На основі узагальнених підходів вчених до визначення громадянської компетентності та її тлумачення у нормативних документах, а також з урахуванням специфіки майбутньої професійної діяльності уточнено поняття громадянської компетентності майбутнього вихователя – як особистісного новоутворення здобувача освіти, в основі якого лежить громадянськість як провідна особистісна якість; є результатом системи професійної підготовки та визначником сформованості професійної компетентності й проявляється у здатності високо кваліфіковано виконувати свої професійні функції та мати активну соціальну й громадянську позицію. Громадянськість визначено як сформовану якість особистості майбутнього вихователя, що проявляється в усвідомленому оволодінні системою громадянських знань, у глибоких почуттях любові, захисту та примноженні багатств рідної країни, у відповідальному ставленні до норм суспільного життя та власної відповідальності за дотримання своїх прав і свобод та інших осіб, а також у прагненні професійного формування цієї якості у дітей дошкільного віку. Дієвим фактором формування громадянської компетентності у здобувачів освіти спеціальності 012 Дошкільна освіта визначено використання інноваційних методів навчання освітніх компонентів, зокрема вивчення «Вступу до спеціальності» та «Педагогіки дошкільної». Мова йде про використання проєктного навчання, кейс-технології, дискусійних прийомів, «асоціативного куща», роботу в малих групах та ін. Подальшого дослідження потребує науково-методична розробка рекомендацій з використання інноваційних інтерактивних технологій у процесі вивчення студентами вибіркових освітніх компонентів.