ВПРОВАДЖЕННЯ НАВЧАЛЬНО-ДОСЛІДНИЦЬКИХ КОМПОНЕНТІВ НАВЧАННЯ НА ПРИКЛАДІ ЗАНЯТТЯ «ПРИГОТУВАННЯ МАЗЕЙ» - ЯРНИХ, Т. Г.; РУХМАКОВА, О. А.; БУРЯК, М. В.; ОЛІЙНИК, С. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2023)
Сучасний процес підвищення ефективності надання освітніх послуг передбачає цілеспрямовану систему взаємозв’язку навчальної та дослідницької діяльності здобувачів вищої освіти. Навчання за допомогою активного включення здобувачів вищої освіти у науково-дослідну роботу забезпечує розвиток творчої особистості та формування саморегуляції власної діяльності. Випускники закладів вищої освіти повинні вміти аналізувати, порівнювати, кваліфікувати, узагальнювати, швидко знаходити потрібну інформацію, логічно мислити, використовувати нові наукові знання у своїй професійній діяльності, планувати, організовувати та проводити дослідницьку діяльність. У зв’язку з цим актуальним стає розробка засобів, механізмів, технологій, підходів до організації ефективної дослідницької діяльності здобувачів вищої освіти. Аналіз класичних та удосконалених наукових підходів до процесу формування дослідницької компетентності у здобувачів вищої освіти на кафедрі технології ліків Національного фармацевтичного університету дозволив розробити модель методики та оцінки формування навчально-дослідницької компетентності у процесі вивчення освітньої компоненти «Аптечна технологія ліків». Важливою особливістю організації дослідницької роботи здобувачів вищої освіти є впровадження елементів науково-дослідницької роботи під час лабораторних та практичних занять. У статті представлено досвід проведення заняття з приготування мазей за класичною аптечною технологією і удосконаленою (з використання сучасного обладнання). Для порівняння ефективності використання сучасного обладнання здобувачі вищої освіти на занятті виготовляли емульсійну мазь за класичною технологією виготовлення екстемпоральних лікарських форм та з використанням сучасного гомогенізатора «Silent Crusher M». Під час аналізу результатів навчально-експериментального дослідження на прикладі заняття «Приготування мазей» здобувачі вищої освіти мали змогу опрацювати порядок технологічних операцій, параметри і спосіб перемішування мазей у залежності від типу дисперсної системи,порівняти якість мазі виготовленої за класичною й удосконаленою технологіями. Впровадження фрагментів науково-дослідницької роботи у структуру занять допоможе здобувачам вищої освіти підвищити рівень розвитку мотиваційного, когнітивного, діяльнісного та особистісного компонентів навчально-дослідницької діяльності. Результати дослідження можуть бути використані при організації занять з освітньої компоненти «Аптечна технологія ліків», а також при вдосконаленні методичної підготовки виклад.