ПІДХОДИ ПІДВИШЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРОЦЕСУ СПІЛКУВАННЯ В СИСТЕМІ ВИКЛАДАННЯ ІНОЗЕМНОІІ МОВИ У СТУДЕНТІВ НЕЛІНГВІСТИЧНИХ ФАКУЛЬТЕТІВ - ЧОРНІЙ, V. YA.; ДУМАШІВСЬКИЙ, YA. YE.; ТИНКАЛЮК, O. V.; ПАТІЄВИЧ, O. V. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2023)
У статті характеризуються теоретичні основи та методологічні основи до підвищення ефективності використання іноземної мови для професійного ділового спілкування у немовних ЗВО, а це сприятиме формуванню соціальних настанов у сфері спілкування. Використання колективних форм організації пізнавальної діяльності на етапі підготовки студентів до професійного спілкування сприяє ефективності досягнення мети. Важливим аспектом підготовки студентів до спілкування є процес формування в них соціальних цінностей у сфері ділового спілкування: ставлення до кожного учасника спілкування як до цільового користувача, а не як до засобу; зацікавлення власне процесом спілкування, а не тільки його результатом; ставлення до спілкування як до діалогу, а не монологу; толерантність до ідей партнерів; орієнтація на те, щоб під час спілкування не тільки отримувати, але й віддавати якомога більше партнеру. Формування соціальних установок у сфері спілкування стає реальним лише тоді, коли воно впроваджується в процесі усієї викладацької роботи, закладом вищої освіти в цілому. Воно безпосередньо пов’язане з установками, які викладачі реалізують під час спілкування із студентами, тобто в процесі педагогічного спілкування. Метод комунікативного підходу до вивчення іноземних мов, зокрема для використання її у професійній сфері вважається одним із найбільш дієвих. Зокрема, акцент здійснено на колективних формах роботи із студентами, таких як рольові ігри, групові дискусії, соціо-драми. Завдяки соціо-драмі можна відпрацьовуватися граматичний матеріал (когнітивна основа комунікативних умінь), коли у студентів виникає здатність, уміння продукувати граматичні речення у процесі комунікативної взаємодії. Суть комунікативного підходу полягає в тому, що комунікативне завдання вирішується учасниками рольової гри завдяки імпровізації, де моделюється певний приклад із реальної професійної сфери. Надзвичайно важливим, власне із професійної точки зору для фахівця, є також уміння «читати» невербальні рухи партнера- співрозмовника. Було експериментально доведено ефективність впровадження на заняттях із іноземної мови використання як текстового, так і аудіо матеріалів. Нами було також використано та перевірено значущість колективних форм співпраці студентів, які спрямовані для поглиблення розвитку усного ділового та професійно- орієнтованого мовлення.