БЛОКОВИЙ КОНСТРУКТ МОДЕЛІ ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ ДО ІНШОМОВНОЇ КОМУНІКАЦІЇ - НАЙТ, Н. Ф. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2023)
У статті розроблено авторський блоковий конструкт моделі, фокус якого спрямовано на формування готовності майбутнього вчителя фізичної культури до іншомовної комунікації. Представлений конструкт складається зі cпрямовуючого, теоретично-конструктивного, змістово-дієвого, тренінгово-діяльнісного та діагностично-результативного блоків. Зазначено, що спрямовуючий блок складається з мети та завдань, теоретично-конструктивний – представляє концепцію, методологічні підходи та принципи формування готовності майбутніх учителів фізичної культури до іншомовної комунікації; змістово-дієвий блок складається з теоретичної та практично-іншомовної складових; тренінгово-діяльнісний блок представляють 6 груп орієнтирів, форми та педагогічні умови; діагностично-результативний блок уміщає критерії, структурні компоненти, рівні оцінювання сформованості готовності до іншомовної комунікації, а також діагностичний інструментарій та результат – позитивна динаміка рівнів сформованості готовності майбутніх учителів фізичної культури до іншомовної комунікації. Вказано, що представлені блоки конструкту моделі забезпечують взаємозв’язок усіх аспектів дослідження і об’єктивно анонсують інформацію щодо результату сформованості готовності майбутніх учителів фізичної культури до іншомовної комунікації в умовах закладу вищої освіти. Зазначено, що при розробленні та теоретичному обґрунтуванні блокового конструкту моделі формування готовності майбутніх учителів фізичної культури до іншомовної комунікації до уваги бралися визначення поняття «модель», яке подається у словниках у синхронічному та діахронічному зрізах, а також розуміння педагогічної моделі видатними дослідниками сучасності. Підкреслено, що підготовка майбутніх учителів фізичної культури потребує нових форм навчання, що засвідчує тенденцію до переходу професійної освіти від описовості до моделювання та проектування нової реальності, від процесу накопичення знань – до процесу опанування способів діяльності. Покращення якості іншомовної професійної підготовки майбутніх учителів фізичної культури є їх запорукою успіху, тому питання цілісного наукового дослідження конструкту блокової моделі формування готовності майбутніх учителів фізичної культури до іншомовної комунікації потребує детального вивчення та відкриває широкі перспективи в цьому напрямку.