ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОБЛЕМИ МОРАЛЬНОГО ВИХОВАННЯ ДОШКІЛЬНЯТ У ПЕДАГОГІЧНІЙ ТЕОРІЇ - МКРТІЧЯН, О. А. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2022)
У статті висвітлено теоретичні аспекти морального виховання дітей старшого дошкільного віку засобами художньої літератури. Авторкою визначено, що дошкільний вік є найважливішим етапом розвитку дитини. Доведено, що саме в такому віці дитина усвідомлено починає дізнаватися та сприймати навколишній світ, закладаються основи моральних цінностей, формуються почуття ставлення до себе й до оточення. Сучасна дошкільна освіта розвивається в принципово нових умовах введення державних вимог до структури програми дошкільної освіти, що будується на інтеграції освітніх галузей відповідно до вікових можливостей і особливостей вихованців. В статті одним з напрямів дошкільної освіти є виховання ініціативного, самостійного, активного громадянина з чітко вираженою позитивною позицією, здатного до постійного самовдосконалення. Однією зі складових такого процесу є морально-естетичне виховання дошкільнят. Дослідження вчених (Н. Басюк, О. Василенко, Є. Дихал, В. Кушнір, Р. Сопівник, І. Пижик, О. Лазарєва, О. Михальчук, Л. Петренко) щодо морального виховання дітей старшого дошкільного віку, є надзвичайно важливі серед педагогічних розробок. Шляхами організації морального виховання дитини є залучення її до традиційної культури та літератури як найважливішої складової культурного розвитку. Проблемам використання художньої літератури в процесі виховання дошкільників присвячені роботи С. Лозинської, Л. Капусняк, Л. Петрук, Н. Черепані, Н. Русин. Реалізація завдань такого напряму виховання ефективно здійснюється в процесі ознайомлення дошкільнят з художньою літературою як найважливішим компонентом культури, що покликана служити формуванню та розвитку моральної свідомості та вихованню особистості. У статті схарактеризовано суть поняття «моральні якості особистості», визначено провідні психолого-педагогічні особливості розвитку дітей відповідно до таких критеріїв, як: образно-змістовний, емоційно-мотиваційний, дієво-практичний Зазначено, що процес формування моральних якостей дитини-дошкільника є складним і залежним від широкого кола умов, саме перед вихователем ставляться завдання керувати глибинними процесами становлення дитячої особистості. Для успішного вирішення таких завдань необхідно посилити наукову роботу в галузі морального виховання дітей, організувати поглиблені педагогічні та психологічні дослідження. Доведено, що старший дошкільний вік є сенситивним для розвитку моральних якостей, діти ідентифікують себе з іншими людьми, персонажами казок; закладаються основи моральної поведінки та відносини, на основі яких дитина має навчитися розрізняти добро та зло, дружити, любити, висловлювати свої почуття та керуватися загальнолюдськими цінностями.