ОНОВЛЕННЯ МУЗИЧНИХ ТРАДИЦІЙ У КОНТЕКСТІ ПРОВЕДЕННЯ КОНКУРСІВ БАНДУРНОГО ВИКОНАВСТВА - ПИЛИПЧУК, В. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2021)
Стаття показує історичне становлення традицій українського бандурного мистецтва, вказані передумови та особливості розвитку процесу навчання музичного мистецтва з часів утвердження незалежності і до сучасних днів. Підкреслюється необхідність активного залучення підростаючого покоління до українського культурного середовища, збереження та відновлення музичних звичаїв і традицій. Представлені конкурси-ініціатори, які запо- чаткували розвиток бандурного мистецтва. Українська музика та пісня, які є зрозумілими для усвідомлення, з емоційним забарвленням та змістом відо- бражають традиційну українську національну культуру, є ідеальними чинниками виховного впливу на особистість дитини. Музика для них є природною атмосферою, що пробуджує творчу активність, розвиває художньо-естетич- ні навички, впливає на глибинні процеси внутрішнього світу дитини, сприяє духовному збагаченню, становленню патріотичних почуттів і формування інтересу до українських національних традицій, що є міцною опорою для формування відповідального громадянина-патріота зі стійкою національною свідомістю та поглядами.