ГОТОВНІСТЬ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: СТРУКТУРА, РІВНІ ТА КРИТЕРІЇ - ЛУК’ЯНЧУК, М. В.; НАЙТ, Н. Ф. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2021)
Аналіз змін, які відбуваються в сучасній освіті та відображені в ряді нормативних документів, дають підстави стверджувати, що питання готовності майбутніх учителів до професійної діяльності є одним із головних завдань сучасної освіти. У статті охарактеризовано сутність, структуру, критерії та показники готовності майбутніх учителів іноземної мови до професійної діяльності, проведено діагностику рівнів сформованості даної готовності. Проаналізовано педагогічні умови формування готовності майбутніх учителів іноземної мови до професійної діяльності. Пред- ставлено детальний аналіз понять «готовність» і «підготовка» з точки зору педагогіки та психології, а також визна- чено сутність поняття «готовність майбутніх учителів іноземної мови до професійної діяльності». Поняття готовності до професійної діяльності в статті розглядається з двох позицій: функціональної та осо- бистісної. Це дало змогу визначити, що готовність майбутніх учителів іноземної мови до професійної діяльності це інтегрована якість, що характеризується єдністю компонентів (ціннісно-мотиваційного, змістового, процесу- ально-рефлексивного, особистісно-комунікативного) та характеризує цілі, мотиви діяльності з формування твор- чих здібностей учнів, володіння необхідними знаннями, уміннями, навичками, професійною компетентністю формування іншомовної комунікативної компетентності учнів. Готовність майбутніх учителів іноземної мови до професійної діяльності ґрунтується на усвідомлені ними сучасного трактування формування іншомовної комуні- кативної компетентності. Доведено, що до умов реалізації зазначеного феномена належать: формування мотивації студентів до профе- сійній діяльності; збагачення навчального змісту дисциплін, методів, засобів і особливостей їх формування у про- цесі навчання іноземної мови у професійній діяльності майбутнього вчителя іноземної мови; рівень умінь щодо використання способів вирішення різноманітних педагогічних завдань; спрямування студентів до педагогічного самовдосконалення та рефлексії шляхом аналізу власного досвіду.