ОСОБЛИВОСТІ МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ВИСОКОРОСЛИХ ПІДЛІТКІВ ПІД ВПЛИВОМ ФІЗИЧНОГО НАВАНТАЖЕННЯ - АНДРІЙЧУК, Ю. М.; ДЕНИСЕНКО, Н. Г.; СЕВЕРІНА, Л. Є. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2021)
У статті вивчено проблему особливостей фізичного стану високорослих підлітків (хлопців). Метою досліджен- ня було визначити особливості морфофункціонального розвитку високорослих хлопців-підлітків 14–16 років під впливом фізичного навантаження. Установлено, що вплив занять волейболом мало позитивний вплив на показ- ники абсолютної та відносної фізичної працездатності за тестом PWC170 і абсолютного МСК в 14‑16 років, МСК віднесеного до маси тіла в 14 років. Водночас виявлено тенденцію до зниження з віком відносних показників за тестом PWC170 та максимального споживання кисню у волейболістів. Не відрізняються або є зниженими показники, що характеризують функціональні можливості серцево-судинної системи підлітків, які займаються волейболом у 14‑16 років.