ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ КОУЧ-ТЕХНОЛОГІЇ У ВОКАЛЬНО-ХОРОВІЙ ДІЯЛЬНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА - РЕГУЛІЧ, І. В.; КОМАРУК, З. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2021)
У статті розглянуто поняття коучингу як сучасної технології досягнення успіху в галузі вокально-хорової діяльності майбутнього вчителя музичного мистецтва. Охарактеризовано його семантичне значення, історичний аспект розвитку, основні сфери функціонування. Окреслено сутність та підходи коучингу, які забезпечують базові принципи, як: партнерство, безоцінковість, дослідницька взаємодія, стимулювання мисленнєвих і творчих про- цесів, фокусування уваги на розкритті внутрішнього потенціалу майбутнього фахівця. Проаналізовано основні види коуч-моделей для забезпечення ефективної взаємодії. Визначено особливості їх інтеграції в освітній процес та можливість впровадження коуч-технології в умовах вокально-хорової діяльності. Визначено основні ресурси, які допомагають реалізації кінцевої мети та усуненню можливих перешкод на шляху трансформації особистості. Простежено залежність успіху від розвитку емоційного інтелекту, а саме вплив емоції страху на процес навчання, робота над позитивним мисленням. Розглянуто місце викладача-коуча в системі організації освітнього процесу, його вплив на рівень реалізації творчого потенціалу здобувача вищої освіти, умови підсилення синхронії комуні- кації та емоційного залучення між ними. Запропоновано умовну стратегію поетапного особистісного та професій- ного розвитку майбутнього вчителя музичного мистецтва, що містить акцентні точки на продуктивності навчан- ня, зміні усталених алгоритмів власної поведінки, позитивному емоційному стані, мотивації до саморозвитку, саморегуляції, самовдосконаленні, а також творчій реалізації. Визначено умови успішного втілення коучингу як педагогічної технології в процесі вокально-хорової підготовки, що сприяє набуттю здобувачем вищої освіти таких ключових складових компонентів професійної компетентності, як: предметно-технологічна, психолого-педагогіч- на, загальнокультурна.