ДИСКУСІЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ РОЗВИТКУ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ СТУДЕНТІВ - РАНЮК, О. П.; МОРОЗ, Т. О. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2026)
У статті досліджено роль дискусій як інструменту розвитку професійної комунікативної компетентності студентів. Сучасний етап розвитку суспільства характеризується зростанням значення комунікації у професійній діяльності, що зумовлює необхідність формування у майбутніх фахівців умінь ефективно взаємодіяти, аргументовано висловлювати власну позицію, презентувати результати діяльності та працювати в команді. Професійна комунікативна компетентність розглядається як інтегративна якість особистості, що включає мовні знання, навички усного та письмового мовлення, уміння вести діалог, аналізувати інформацію, аргументувати власну думку, застосовувати соціокультурні норми та здійснювати рефлексію комунікативної поведінки. Досліджено сучасні наукові підходи до її структури та компонентів, зокрема дискурсивно-лінгвістичний, інтелектуально-інформаційний, соціокультурний, особистісно-психологічний, комунікативно-поведінковий і мотиваційно-рефлексивний. Показано, що інтерактивні методи навчання, зокрема дискусії, сприяють послідовному розвитку перцептивних, інтерактивних і мовленнєвих умінь студентів, критичного мислення, здатності аргументовано висловлювати власну позицію, слухати інших та приймати обґрунтовані рішення у професійних ситуаціях. Описано типи дискусій: мотиваційні бесіди, реплікування, робота в підгрупах, мікродіалоги, міні-монологи та рефлексивні завдання, що забезпечують формування комунікативних навичок у різних контекстах професійної діяльності. Узагальнення результатів дослідження свідчить про високий потенціал дискусій для формування професійно спрямованої комунікативної компетентності та підвищення готовності студентів до самостійної професійної діяльності в умовах сучасного освітнього, культурного та професійного середовища.