МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ІНТЕГРОВАНОГО ПЕДАГОГІЧНОГО ПІДХОДУ ДО НАВЧАННЯ ПРАЦЮЮЧОГО НАСЕЛЕННЯ ПОВЕДІНЦІ ТА ДІЯМ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - МИХАЙЛОВ, В. М.; ПАВЛОВ, С. С.; ПАВЛОВА, О. С.; МИХАЙЛОВА, А. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2026)
Безпечна життєдіяльність населення є динамічним соціальним процесом, що змінюється під впливом об’єктивних і суб’єктивних чинників та відображає рівень загроз, готовність суспільства й управлінські рішення відповідних субєктів. Цивільний захист є ключовою складовою системи національної безпеки, спрямованої на мінімізацію ризиків надзвичайних ситуацій природного, техногенного й соціального характеру та забезпечення збереження життя, здоров’я населення і сталого розвитку. У статті досліджено нормативно-правові та організаційно-педагогічні засади навчання працюючого населення поведінці та діям у надзвичайних ситуаціях для виконання завдань єдиної державної системи цивільного захисту. Уточнено наукове тлумачення дефініції «працююче населення, діяльність якого пов’язана з реалізацією заходів цивільного захисту» як диференційованої сукупності суб’єктів, що відрізняються за рівнем управління, функціональною роллю та ступенем залученості до виконання завдань цивільного захисту, що обґрунтує необхідність адресного характеру їхнього навчання. Виявлено основні обмеження чинної практики навчання, зокрема домінування інформаційно-інструктивних форм, недостатньою практичною спрямованістю, а також неповним урахуванням психологічних і контекстуальних чинників. Обґрунтовано доцільність застосування інтегрованого педагогічного підходу, що поєднує андрагогічний, компетентнісний і діяльнісний підходи як взаємодоповнювальні методологічної засади формування реальної готовності працюючого населення до дій у надзвичайних ситуаціях в умовах воєнного стану та комбінованих безпекових загроз. Показано, що ефективність такого підходу забезпечується інтеграцією контекстного та психолого-педагогічного компонентів, а також використанням практико-орієнтованих, цифрових і персоналізованих освітніх інструментів. Систематизовано структурно-функціональні характеристики інтегрованого підходу, що формують методологічне підґрунтя для вдосконалення змісту, форм і методів навчання працюючого населення до дій у надзвичайних ситуаціях в умовах воєнного стану та комбінованих безпекових загроз.