ВИКЛАДАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ ЯК СКЛАДОВА СТРАТЕГІЇ ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗАЦІЇ УНІВЕРСИТЕТІВ УКРАЇНИ - ЛАТИГІНА, Н. А.; ЛАТИГІНА, А. Г. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2026)
У статті досліджено роль англійської мови як стратегічного ресурсу інтернаціоналізації університетів України. Проаналізовано сучасний стан викладання англійської мови в закладах вищої освіти, визначено основні функції мови у формуванні академічної мобільності та міжкультурної комунікації студентів, а також окреслено напрями вдосконалення мовної підготовки. Дослідження показує, що англійська мова виконує комунікативну, когнітивно‑пізнавальну, соціально‑культурну, академічно‑адаптаційну, професійно‑орієнтовану, метакомунікативну, мотиваційну та інформаційно‑ресурсну функції, які забезпечують ефективну інтеграцію студентів у глобальний освітній простір. Аналіз сучасних тенденцій викладання англійської мови в українських університетах свідчить, що прогрес досягається завдяки впровадженню англомовних дисциплін (EMI), курсів спеціалізованої англійської (ESP), використанню цифрових платформ та міжнародних програм обміну. Водночас існують проблеми неоднорідності ресурсів, недостатньої підготовки викладачів і потреби в оновленні навчальних програм відповідно до міжнародних стандартів. Запропоновано напрями вдосконалення мовної підготовки: розширення EMI та ESP‑програм, підвищення кваліфікації викладачів, розвиток міжкультурної компетентності студентів, застосування інноваційних методик та цифрових ресурсів, підтримка мобільних студентів у міжнародних програмах. Отримані результати підтверджують, що англійська мова є ключовим інструментом інтернаціоналізації вищої освіти в Україні, сприяє академічній мобільності, професійному розвитку студентів, підвищенню міжкультурного розуміння та конкурентоспроможності українських університетів у глобальному освітньому середовищі. Дослідження підкреслює стратегічну важливість системної мовної підготовки як складової національної освітньої політики, спрямованої на інтеграцію у міжнародний академічний простір та сталий розвиток вищої освіти.