ІНТЕГРАЦІЯ ВІРИ ТА НАУКОВОГО ЗНАННЯ ЯК ПРИНЦИП ЦІЛІСНОГО РОЗВИТКУ ОСОБИСТОСТІ В ПВНЗ «УКРАЇНСЬКИЙ ГУМАНІТАРНИЙ ІНСТИТУТ» - КУРИЛЯК, В. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2026)
У статті досліджується концепція інтеграції віри та наукового знання як засадничий принцип освітньої діяльності Приватного вищого навчального закладу «Український гуманітарний інститут», який спрямований на подолання фрагментарності знання та деетизації сучасної вищої освіти. Обґрунтовано теоцентричний характер пізнання та постулат єдності істини, відповідно до якого між автентичним науковим пізнанням і християнською вірою не може існувати фундаментального протистояння, оскільки вони мають спільне онтологічне джерело. Освіта в такій парадигмі розглядається як цілісний процес формування особистості, що поєднує інтелектуальний розвиток із духовно-етичною формацією. У роботі здійснено системний аналіз рівнів педагогічної інтеграції віри та навчання за відповідною моделлю, що охоплює поступ від повної відсутності інтеграції до її динамічного, творчого рівня. Розкрито зміст етичного, фундаментального та світоглядного підходів до поєднання академічних дисциплін із християнськими цінностями. Особливу увагу приділено практичній реалізації інтегративної моделі через контекстуальні, ілюстративні та досвідні стратегії, які впроваджуються в природничих науках (осмислення світу як результату розумного задуму), економіці та менеджменті (концепція біблійного управительства), фізичній культурі (соматична теологія) та гуманітарних дисциплінах. Окремо проаналізовано роль кафедри богослов’я, а також значення так званого прихованого навчального плану, що включає систему наставництва, атмосферу кампусу, міжособистісні стосунки та етичні стандарти використання сучасних цифрових технологій і штучного інтелекту. Показано, що саме сукупність формальних і неформальних освітніх впливів забезпечує глибинний характер формації та внутрішнє засвоєння цінностей. Результатом дослідження є теоретичне обґрунтування моделі випускника Українського гуманітарного інституту як цілісної особистості, що поєднує високу професійну компетентність, духовну зрілість, фізичну культуру та активну соціальну відповідальність. Доведено, що така модель є особливо актуальною в умовах сучасних суспільних трансформацій і повоєнної відбудови України, оскільки сприяє формуванню фахівців і лідерів, здатних поєднувати професіоналізм із моральною відповідальністю та служінням суспільству.