ВПЛИВ ОНЛАЙН-ВІДЕОІГОР НА РОЗВИТОК КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ В АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ (ЯК ESL) У ШКОЛЯРІВ - БОЙКО, О. В.; ПЕТРОВА, К. А. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2026)
Стаття присвячена дослідженню впливу онлайн-відеоігор на процес формування та розвитку комунікативної компетенції в англійській мові (ESL) серед школярів середньої та старшої ланки. Актуальність теми зумовлена глибокими трансформаціями освітнього середовища та необхідністю пошуку інноваційних методів навчання, що відповідають інтересам сучасного покоління. У роботі проаналізовано генезис поняття «комунікативна компетенція», і підкреслено її багатогранність, що охоплює лінгвістичний, соціолінгвістичний, стратегічний та дискурсивний аспекти. Особливу увагу приділено механізмам гейміфікації в межах Нової української школи (НУШ), що дозволяють створити безпечне та захопливе середовище для мовної практики. У роботі розглядаються масові багатокористувацькі онлайн-рольові ігри (MMORPG) як унікальний «мікросвіт», де англійська мова виступає не об’єктом вивчення, а практичним інструментом для досягнення ігрових цілей, координації командних дій та соціальної взаємодії. У статті висунуто та обґрунтовано гіпотезу про нейробіологічну та поведінкову основу навчання в іграх, де система винагород стимулює вибіркову увагу до мовних стимулів. Практична частина дослідження ґрунтується на результатах опитування 72 респондентів віком 12–16 років. Статистичні дані підтверджують високий рівень залученості підлітків в англомовне ігрове середовище: 85,9% опитаних є активними геймерами, а понад дві третини мають прямий контакт із носіями мови на серверах США, Великої Британії та Канади. Детально проаналізовано процес інтеграції геймерського сленгу (англіцизмів) у повсякденний та шкільний дискурс підлітків. Виявлено, що такі терміни, як «левл», «скіл», «адмін» та «фарм», стають метафоричними засобами для опису навчального процесу. Водночас висвітлено ризики, пов’язані з фонетичною та морфологічною деформацією слів, що може призводити до закріплення мовних помилок. Визначено необхідну роль вчителя у методичному супроводі для трансформації стихійного ігрового досвіду в академічні знання.