РЕТРОСПЕКТИВНИЙ АНАЛІЗ ПРОТИДІЇ НЕГАТИВНОМУ ІНФОРМАЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНОМУ ВПЛИВУ НА ОСОБОВИЙ СКЛАД: УРОКИ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА ТА ГЕТЬМАНЩИНИ - ЮРЧАК, Ю. М.; ЖУК, С. М.; КОЗЛЮК, С. П.; КОТЛЯРОВ, Р. В.; ЛУКОВСЬКИЙ, І. А. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
У статті розглянуто протидію негативному інформаційно-психологічному впливу на особовий склад у ретроспективному вимірі – як сукупність комунікаційних, організаційних і символічних практик, спрямованих на збереження боєздатності, дисципліни та згуртованості військових спільнот. Ретроспективу запропоновано розуміти не як «опис минулого заради майбутнього», як інструмент виділення стійких закономірностей: які саме інформаційні загрози повторюються в різні епохи, як вони діють на мораль, довіру до провідників, готовність виконувати накази та взаємодіяти з населенням. Особливу увагу приділено українському козацтву та Гетьманщині, де поєдналися військова демократія, традиції наставництва, релігійно-етичні регулятори поведінки і розгалужена канцелярська комунікація (універсали, накази, листування). Показано, що в ранньомодерних війнах поряд із силовим тиском широко застосовувалися методи нав’язування образу «законної влади», використання конфесійних та соціальних протиріч. Доведено, що протидія негативному інформаційно-психологічному впливу на особовий склад у козацько-гетьманській традиції спиралася на три опори: легітимізацію проводу та ясні наративи мети боротьби; швидку й зрозумілу внутрішню комунікацію (ради, накази, публічні звернення); підтримання довіри й дисципліни через справедливі правила, приклад провідників і опору на громаду. Ретроспективний аналіз показує, що протидія негативному інформаційно-психологічному впливу на особовий склад є історично стійким компонентом військового управління: вона існувала як система практик комунікації, підтримання дисципліни, згуртованості та зв’язку з населенням. Українське козацтво та Гетьманщина демонструють поєднання «горизонтальних» механізмів (рада, товариство, традиції наставництва) і «вертикальних» інструментів (універсали, накази, канцелярська мережа) для зменшення деморалізації, чуток і розколів. Найважливішим результатом ретроспективи є виокремлення принципів, що зберігають актуальність: ясна комунікація, відповідальний провід, справедливі правила, узгодженість слова і діла, опора на громаду та єдність смислів