ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ В СИСТЕМІ СУЧАСНОЇ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ - ІВАНЧУК, В. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
Цифрова трансформація освіти наразі є одним із ключових напрямів її реформування: цифрові платформи, дистанційне навчання, цифрові освітні середовища, технології штучного інтелекту в закладах освіти, нові вимоги до цифрових умінь і навичок учасників освітнього процесу, інші освітні інновації стали звичайними явищами освітнього сьогодення. Вивчення загальносвітових тенденцій цифрового розвитку суспільства, ключових ініціатив Європейського Союзу (Digital Education Action Plan 2021-2027, АІ Act та ін.), рамкових документів UNESCO (Guidance for generative AI in education and research, AI competency framework for teachers), концептуальних та стратегічних ініціатив з питань цифрового розвитку України (Концепція розвитку штучного інтелекту в Україні, Концепція розвитку цифрових компетентностей та ін.), діяльності Міністерства цифрової трансформації України дозволило визначити особливості цифрової трансформації вітчизняної освіти. Метою статті є окреслення ключових напрямів цифрової трансформації освіти України в контексті європейської інтеграції, а також виокремлення пріоритетні тенденції цифровізації вітчизняної освіти й науки в умовах воєнного стану, виклики й можливості, які цифрова трансформація вносить у сучасну вітчизняну освітню практику. Вивчення наукових розвідок вітчизняних вчених дозволило з’ясувати сучасне розуміння цифрової трансформації вищої освіти, а також виокремити низку технологій, що наразі трансформують освітній процес ЗВО: штучний інтелект, віртуальна та доповнена реальність, блокчейн, аналітика даних, мобільне навчання, масові відкриті онлайн-курси, освітні онлайн-платформи. Цифрова трансформація змінює освітній ландшафт, штучний інтелект, віртуальна та доповнена реальність, МООС, мобільне навчання та ін. роблять освіту доступнішою, персоналізованішою та цікавішою, створюють нові можливості для викладачів та здобувачів освіти.