СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ ЯК ПЕДАГОГІЧНИЙ РЕСУРС У НАВЧАННІ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ - ДОЛОЖЕВСЬКА, Л. О.; МАРТИНЮК, А. П. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
Сучасна цифровізація вищої освіти зумовлює потребу у використанні інноваційних педагогічних ресурсів, які здатні підвищити ефективність навчання англійської мови та забезпечити формування іншомовної комунікативної компетентності здобувачів освіти. Одним із таких ресурсів є соціальні мережі, які стали невід’ємною частиною повсякденного життя студентської молоді і одночасно можуть виступати інструментом розвитку мовних, комунікативних і міжкультурних навичок. У статті теоретично обґрунтовано педагогічний потенціал соціальних мереж як ресурсу навчання іноземної мови в закладах вищої освіти. Проаналізовано сучасні теоретичні підходи до використання цифрових технологій у педагогіці, розглянуто принципи андрагогіки у контексті інтеграції соціальних мереж у навчальний процес. Показано, що соціальні мережі сприяють розвитку мотиваційного, комунікативного, когнітивного, соціокультурного та рефлексивного потенціалу студентів, дозволяючи поєднувати аудиторну і позааудиторну мовну практику, працювати з автентичними матеріалами, здійснювати міжкультурну взаємодію та формувати навички саморегуляції навчальної діяльності. Визначено педагогічні умови ефективного використання соціальних мереж, зокрема: чітке формулювання дидактичної мети, організація педагогічного супроводу, розвиток цифрової і медіаграмотності студентів, створення безпечного цифрового освітнього середовища, а також врахування обмежень, пов’язаних із відволіканням, інформаційним перевантаженням та нерівномірним рівнем цифрової компетентності учасників освітнього процесу. Стаття демонструє, що соціальні мережі є ефективним засобом навчання іноземної мови за умови їх цілеспрямованого, методично обґрунтованого та педагогічно доцільного використання. Матеріали дослідження можуть бути використані викладачами іноземних мов у закладах вищої освіти для модернізації освітнього процесу, підвищення мовної компетентності здобувачів освіти та розвитку їх міжкультурних навичок.