ПРОФЕСІЙНА ОСВІТА ТА НАВЧАННЯ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ПРОСТОРУ - ЗАБІЯКА, І. М.; СТЕРНІЧУК, В. Б. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
Передумовами розвитку концепції професійної освіти та навчання в умовах глобалізації европейського простору є найбільш актуальні напрямки, пов’язані з особливим видом прогресивного розвитку зрілої особистості – особистісним і професійним розвитком майбутніх фахівців. В умовах безпрецедентної глобальної конкуренції, швидкого розвитку технологій, глобальних регуляторних стандартів, все більшої мобільності населення та запитів на нові кваліфікаційні навички, впровадження нових форм у професійну освіту та навчання (ПОН) є викликами сучасного світу. ПОН більше не є прерогативою національних систем, оскільки, міжнародні галузеві організації, багатосторонні агентства, транснаціональні корпорації – з’явилися на цьому терені, відповідно, змінивши способи передачі, набуття та оцінювання компетентностей та навичок в системі професійної підготовки. У статті розглядаються процеси глобалізації в професійній освіті як ключовий фактор підготовки конкурентоспроможних спеціалістів. Проаналізовано об’єднання теоретичних знань і практичних навиків, взаємодія освітніх організацій з підприємствами та міжнародне співробітництво як інструменти формування єдиного освітнього середовища Представлено результати порівняльного дослідження Cedefop щодо впливу глобалізації на зміну та оновлення професійної освіти та навчання у європейських країнах. Теоретико-аналітична основа дослідження побудована на припущенні, що реакція системи професійної освіти та навчання на глобалізацію є результатом взаємодії трьох факторів. У статті представлено позиції европейських вчених, які оцінюють глобалізацію професійної освіти та навчання, яка сприяє вільному обміну інформацією між викладачами та студентами закладів професійної освіти, а також з іншими закладами освіти різних країн, створення спільних спеціалізованих програм навчання, тобто глобалізація є універсалізацією освітнього процесу. У статті розглядаються аргументи, що лежать в основі перспектив розвитку професійної освіти і навчання як універсального інструменту від багатьох соціальних проблем, а також пропонується низка альтернативних напрямків, які б зробили професійну освіту і навчання більш релевантним для світу праці та збільшили б її ефективність для суспільства.