УКРАЇНОЗНАВЧИЙ МАТЕРІАЛ У СУЧАСНИХ ПІДРУЧНИКАХ З МОВНО-ЛІТЕРАТУРНОЇ ОСВІТНЬОЇ ГАЛУЗІ ДЛЯ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ - ГОРБАЧ, Н. В.; СТРЕЛЬБІЦЬКА, О. О. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
Стаття присвячена аналізу українознавчого матеріалу в підручниках мовно-літературної освітньої галузі для початкової школи та його ролі для формування національно свідомої особистості молодшого школяра. Увага зосереджена на різних видах українознавчого контенту: зразках словесного фольклору, української фразеології, державних та народних символах, творчості українських поетів та письменників, інформації про історичні події, український побут, звичаї та традиції, народні ремесла, особливості одягу, матеріалах про природне середовище України, унікальні природні явища, інформації про видатних українців від давнини до сучасності, описі видатних пам’яток архітектури тощо. Проаналізовано наповнення підручників для 4 класу авторських колективів під керівництвом М. Вашуленка та І. Большакової. З’ясовано, що основними функціями українознавчого матеріалу в структурі навчальних видань з мовно-літературної освітньої галузі є пізнавальна, комунікативна, виховна, розвивальна, мотиваційна, естетична, інтегративна. Визначено роль українознавчого контенту підручників для початкової школи як невід’ємної та ключової складової – його систематичне та цілеспрямоване використання забезпечить не лише засвоєння базових знань з мови та літератури, а й буде відігравати вирішальну роль у формуванні національної свідомості, патріотизму, мовної стійкості та моральних якостей молодших школярів. Розвідка має на меті привернути увагу до більш ретельного добору матеріалів для укладання сучасних видань для початкової школи та подальшого вдосконалення змісту підручників мовно-літературної освітньої галузі, зокрема їх наскрізне наповнення українознавчими матеріалами.