ЕТАПИ ФОРМУВАННЯ ВОКАЛЬНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА - МРОЧКО, В. М.; ЗАРИЦЬКИЙ А. O. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
У статті здійснено теоретичний аналіз та обґрунтування послідовних етапів формування вокальної компетентності майбутніх учителів музичного мистецтва у процесі професійної підготовки. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю вдосконалення системи фахової підготовки педагогів-музикантів у контексті компетентнісного підходу та зростаючих вимог до якості музичної освіти. Проаналізовано наукові праці вітчизняних та зарубіжних дослідників щодо сутності вокальної компетентності, специфіки вокального навчання та професійного становлення майбутніх учителів музики. Вокальну компетентність визначено як інтегративну професійно-особистісну якість, що об’єднує мотиваційно-ціннісний, когнітивний, діяльнісно-операційний та рефлексивний компоненти. Виокремлено та охарактеризовано чотири послідовні етапи формування вокальної компетентності: адаптаційно-мотиваційний, базово-формувальний, творчо-діяльнісний та рефлексивно-удосконалювальний. Для кожного етапу визначено провідні завдання, зміст вокальної роботи, методи та педагогічні умови ефективного формування компетентності. Адаптаційно-мотиваційний етап забезпечує формування позитивної мотивації до вокальної діяльності, оволодіння елементарними вокальними навичками, розвиток музичного слуху та співацького дихання. Базово-формувальний етап передбачає систематичне оволодіння вокальною технікою, засвоєння методики постановки голосу, накопичення академічного репертуару, включаючи класичні романси, арії з опер, народні пісні. Творчо-діяльнісний етап характеризується інтенсивною концертно-виконавською практикою, формуванням індивідуального виконавського стилю, розвитком сценічної культури, оволодінням навичками інтерпретації камерно-вокальної музики різних стилів. Рефлексивно-удосконалювальний етап спрямований на формування методичної компетентності у галузі вокальної педагогіки, здатності до критичного самоаналізу та професійного саморозвитку. Доведено, що ефективність поетапного формування вокальної компетентності залежить від дотримання принципів поступовості, систематичності, індивідуалізації навчання, інтеграції теоретичної і практичної підготовки, забезпечення концертно-виконавської практики. Результати дослідження можуть бути використані під час розробки навчальних програм з вокальних дисциплін, організації самостійної роботи студентів, планування педагогічної практики майбутніх учителів музичного мистецтва.