ПСИХОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ У ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ - СВІДЕРСЬКИЙ, І. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
У статті досліджено психологічні засади формування підприємницької компетентності внутрішньо- переміщених осіб (ВПО) як інструменту їхньої соціально-економічної адаптації. Незважаючи на значні дослідницькі результати українських учених, психологічні засади формування підприємницької компетентності у ВПО потребують системного аналізу та обґрунтування. На сучасному етапі розвитку суспільства важливим є дослідити вплив внутрішньо особистісних бар’єрів і мотиваційних чинників ВПО до ведення підприємницької діяльності, а також окреслити напрями психоемоційної підтримки цих осіб на рівні громади. Використано комплекс методів дослідження: теоретичний аналіз; систематизація; категоризація інформації; порівняльний аналіз.Проаналізовано ключові психологічні бар’єри, зокрема страх невдачі, низьку самооцінку, тривожність та соціальну ізоляцію, що негативно впливають на інтеграцію у нове середовище та ускладнюють професійну самореалізацію. Окреслено та описано основні мотиваційні чинники, які сприяють розвитку підприємницьких навичок, серед яких визначення цілей, позитивне мислення, економічні стимули, відчуття приналежності до спільноти та самоосвіта. Визначено напрями психоемоційної підтримки на рівні громади, що включають психологічні консультації, групи підтримки, тренінги з розвитку підприємницьких навичок та соціальні проєкти.Розвиток підприємницької компетентності розглядається як дієвий механізм для зниження психологічного стресу, відновлення економічної стійкості та забезпечення активної інтеграції ВПО в соціум і на ринок праці.