ГОТОВНІСТЬ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ДО АКАДЕМІЧНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА: НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИЙ ДИСКУРС - ГЕЛЬЖИНСЬКА, Т. Я. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
У світовій практиці активно розвивається академічне підприємництво. Однак його інтеграція в національний освітній простір вимагає обґрунтування теоретичних основ, вивчення передового досвіду відомих університетів та підготовки викладачів для його впровадження. Обґрунтування теоретичних основ академічного підприємництва, визначення та характеристика термінів, що складають концептуально-категоріальне поле академічного підприємництва, дозволяє синхронізувати його зміст з міжнародними стандартами. У статті висвітлено наукову літературу, яка визначає поняття «готовність». Обґрунтовано, що чітке визначення сутності готовності науково- педагогічних працівників до академічного підприємництва необхідне для прийняття стратегічних рішень в освітній політиці, розвитку підприємницької культури в університеті, створення середовища, відкритого для інновацій. Розглядаючи сутність академічного підприємництва, функції, що виконуються під час його реалізації, та враховуючи результати попередніх наукових досліджень зроблено висновок про те, що готовність науково-педагогічних працівників до академічного підприємництва слід трактувати як особистісно-функціональну систему, що охоплює цінності та установки, переконання, мотиви, інтереси та потреби, інтелектуальний та творчий потенціал науково-педагогічних працівників, інноваційне мислення, систему знань, умінь та навичок, особистісних якостей, які в сукупності складають основу для особистісної та професійної реалізації та досягнення підприємницького успіху в академічному середовищі. У структурі готовності науково-педагогічних працівників до академічного підприємництва слід виділити такі компоненти: мотиваційний, когнітивний, діяльнісний та особистісний. Обґрунтування сутності та дослідження основних характеристик мотиваційного, когнітивного, діяльнісного та особистісного компонентів у структурі готовності науково-педагогічних працівників до академічного підприємництва віднесено до перспектив подальших наукових досліджень.