ФІЗИЧНА ПІДГОТОВКА ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ, ОСНОВНІ ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ВИРІШЕННЯ - ГНИДЮК, О. П.; КУЦЕНКО, А. Я. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2022)
У статті аналізується значення фізичної підготовки військовослужбовців, її основні проблеми та шляхи вирішення. Практика військової підготовки доводить, що військовослужбовці, які перебувають у відмінній фізичній формі, під впливом фізичного тиску та психічного напруження зберігають більш швидкий і вищий рівень підготовки та точності прийомів бою, набувають необхідних для виконання знань, умінь і навичок. Тобто вони опановують професію військового і швидше пристосовуються до незвичних та важких умов військового життя. Зазначено принципи професійно орієнтованої фізичної підготовки в бойовій системі армії, а саме: принцип застосовності, принцип комплексності та всебічного розвитку, обов’язковий і системний принцип, принцип оптимальності, принцип відповідальності, принцип оздоровчої спрямованості. Також вказано причини та фактори, що негативно впливають на ефективність організації та управління процесом фізичної підготовки військовослужбовців Збройних Сил України. Є деякі напрямки, на основі яких можна вирішувати проблеми фізичного виховання військовослужбовців. Проведений аналіз підготовки осіб з підліткового віку та недостатність фізичного виховання у закладах надання освіти, звернуто увагу на індивідуальний підхід до фізичної підготовки кожного конкретного військовослужбовця, загальні принципи підготовки та її результати у бойових діях. Здійснено критичний аналіз недосконалості забезпечення Збройних сил України у складовій підготовки особового складу до виконання завдань. Наразі є потреба переглянути програми фізичної підготовки та процес фізичної підготовки військовослужбовців Збройних сил України загалом.