ВИКОРИСТАННЯ МОБІЛЬНИХ ДОДАТКІВ ПРИ ВИВЧЕННІ ТУРИСТИЧНИХ ДИСЦИПЛІН СТУДЕНТАМИ-ФІЗКУЛЬТУРНИКАМИ - ДИШКО, О. Л.; КОВАЛЬЧУК, В. В.; ТАБАК, Н. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2022)
У статті аналізується ефективність використання мобільних додатків під час вивчення туристичних дисциплін студентами – майбутніми вчителями фізичної культури. Теоретично обґрунтовується ефективність використання засобів інформаційно-комунікаційних технологій в освітньому процесі. Утверджується думка, що мобільні додатки є важливим інструментом у контексті запровадження ІКТ у навчальний процес очної і дистанційної форм, зокрема в умовах пандемії та воєнного стану. Значна увага приділяється доцільності використання мобільних додатків у практичній діяльності як засобу візуалізації задля підвищення результативності навчання: урізноманітнення занять, підвищення їхньої динамічності, активізації взаємонавчання, підвищення продуктивності тощо. Описуються переваги мобільних додатків, які дозволяють оптимізувати навчальний час. Визначаються мобільні технології, які є найбільш затребуваними та ефективними для вивчення туристичних дисциплін майбутніми фахівцями сфери фізичної культури, зокрема детально описуються переваги мобільного додатку «В Похід Карпатами» в контексті навчальної діяльності студентів-фізкультурників. Ефективність застосування мобільних додатків у підготовці майбутнього вчителя фізичної культури обґрунтовується через опис педагогічного експерименту. Відображаються результати експерименту щодо впровадження використання мобільних додатків у процес вивчення туристичних дисциплін студентами-фізкультурниками у контрольній та експериментальній групах, а саме: спостереження та тестування з метою визначення рівня оволодіння здобувачами вищої освіти професійно-орієнтованими знаннями в результаті використання мобільних додатків у навчальному процесі. Робиться висновок, що переконливе теоретичне обґрунтування дослідниками доцільності використання мобільних додатків в освітньому процесі підтверджується результатами практичного експерименту. Визначаються напрямки подальшого дослідження обраної проблеми: практичні аспекти використання мобільних додатків для розроблення навчальних, науково-дослідних проєктів, а також організації студентської практики і можливого використання у професійній діяльності майбутніх учителів фізкультури в подальшому.