СИЛА МОВИ У СВІТІ БЛОКЧЕЙН: СИНЕРГІЯ ЦИФРОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ ДЛЯ РЕГУЛЮВАННЯ ГЛОБАЛЬНОГО РОЗВИТКУ - НАДУТЕНКО, М. В.; НАДУТЕНКО, М. В.; ФАСТ, О. Л. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2025)
У цій статті досліджується поглиблення конвергенції мовних комунікаційних платформ та фінансових технологічних інструментів на основі блокчейну, які разом формують глобальну соціально-економічну еволюцію. У умовах прогресивної цифровізації та гіперприскорених інформаційних потоків, які різко посилилися під час пандемії COVID-19, людство шукає нові засоби регулювання колективної поведінки та ринкової динаміки. Соціальні мережі та передові рішення в галузі штучного інтелекту революціонізують сферу комунікації, а децентралізовані механізми, такі як блокчейн і криптовалюти, створюють нові шляхи для контролю фінансових транзакцій та управління ними. Ми досліджуємо, як ці фактори взаємодіють між собою, підкреслюючи ключову роль мови як основи суспільного інтелекту, наслідки цифрових трансформацій, спричинених пандемією, та здатність блокчейну сприяти або сповільнювати соціальний прогрес. Далі ми розглядаємо нові дилеми, пов'язані зі свободою слова, прозорістю даних та транскордонним регулюванням штучного інтелекту. На завершення ми пропонуємо стратегії та рекомендації щодо відповідальної гармонізації цих революційних технологій із глобальними етичними, культурними та нормативними нормами. Потенційні ризики та рекомендації: єдині регуляторні межі (глобальна координація є важливою для розробки спільних етичних та правових рекомендацій щодо впровадження ШІ та блокчейну); збереження культурного та мовного різноманіття (політики та освітні установи повинні інвестувати в ресурси рідною мовою, традиційну літературу та гуманітарні програми для захисту культурної спадщини); забезпечення прозорості та підзвітності даних (транскордонні альянси з управління даними, що включають відкриті протоколи аудиту, можуть пом'якшити таємні зловживання владою); фінансова та технологічна грамотність (передові системи транзакцій та криптографічні платформи повинні бути доступними для широкої громадськості, запобігаючи надзвичайній прогалині в знаннях, яка позбавляє прав цілі соціально-економічні групи); футуристичні дослідницькі та етичні наглядові ради (політики, наукові спільноти та глобальні інституції повинні співпрацювати для оцінки складної взаємодії ШІ, блокчейну та потенційних біотехтронних злиттів).