КУЛЬТУРОМОВНА ОСОБИСТІСТЬ КРІЗЬ ПРИЗМУ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ: ПРИКЛАДНІ АСПЕКТИ В КОНТЕКСТІ ІНФОМЕДІЙНОЇ ГРАМОТНОСТІ - ГРОНА, Н. В.; СЕМЕНОГ, О. М. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2024)
У статті розглянуто сучасні підходи до формування культуромовної особистості засобами української мови в закладах фахової передвищої освіти (ЗФПО) у контексті інфомедійної грамотності. Проаналізовано основні принципи та концептуальні засади медіаосвіти, запропоновано шляхи їхньої ефективної інтеграції в освітній процес. Дослідження підкреслює значущість української літератури як ключового компонента української освіти, що сприяє формуванню національної ідентичності, морально-етичних цінностей, патріотизму та громадянської свідомості. Окрема увага приділяється ролі інфомедійної грамотності в розвитку критичного мислення, читацької компетентності та загальної освітньої продуктивності. Висвітлено досвід інтеграції інфомедійної грамотності у процесі вивчення української літератури, зокрема через застосування інноваційних навчальних технологій, мультимедійних ресурсів та критичного аналізу медіаконтенту. Обґрунтовано необхідність комплексного підходу, що передбачає постійне оновлення змісту навчання, розвиток інформаційно-комунікаційних технологій, а також формування стійкості до інформаційних впливів. У статті узагальнено матеріал про важливість системного впровадження медіаосвітніх підходів для досягнення високих результатів у формуванні культуромовної особистості, здатної активно і свідомо взаємодіяти з інформаційним середовищем, зберігаючи при цьому національні цінності та культурну ідентичність.